Familie

Scheiden is in veel situaties een pijnlijk proces. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Naast financiële en juridische zaken spelen vooral emotionele factoren een hoofdrol.
Als gezin verkeren jullie in een vervelende situatie waardoor de onderlinge communicatie vaak ernstig belemmerd wordt. Maar zetten jullie je verdeeldheid op scherp door de scheiding via de rechter “uit te vechten” dan zal de één winnen en de ander verliezen. Meestal echter zijn jullie dan allen, inclusief de kinderen, verliezer.

Het bijzondere van mediation is dat er geen verliezers zijn. Onze mediators spannen zich in fouten, oorzaak en schuld niet de boventoon te laten voeren maar samen met jullie op zoek te gaan naar de patronen waarin jullie verweven zijn. Het uitgangspunt is dat jullie samen een oplossing vinden die door jullie beiden gedragen wordt. Jij en jouw partner behouden samen de regie.

Kinderen en scheiding

Hebben jullie kinderen dan bepaal je ook samen hoe jullie invulling gaan geven aan de omgang met hen. Jullie als ouders weten ten slotte het beste wat goed voor de kinderen is en daarmee ook voor jullie zelf. Bovendien zijn jullie als ouders het voorbeeld voor de kinderen. Ook of juist zelfs in moeilijke tijden.

Het opstellen van een ouderschapsplan maakt deel uit van de scheidingsprocedure en daarin worden de door jullie samen gemaakte afspraken vastgelegd.

Kinderen hebben meestal veel vragen rond de scheiding van hun ouders maar zijn soms huiverig deze vragen te stellen. Zijn de kinderen al wat ouder (vanaf ongeveer 10 jaar) dan behoort een gesprek met of zonder ouders tot de opties. Vaak geeft dit kinderen de mogelijkheid om in alle veiligheid hun vragen te kunnen stellen.

Voor kinderen en jongeren is de site van Vila Pinedo zeer informatief en ondersteunend.

Ouders die bij ons hun scheiding regelen kunnen gebruikmaken van de gratis online training van Villa Pinedo “Aan alle gescheiden ouders”. Vraag de mediator naar de inlog gegevens.

Ouderschapsplan

Wij stellen graag een model ouderschapsplan beschikbaar.

Blogs

Wil je meer lezen over scheidingen, emoties, stress, kinderen kijk dan bij onze blogs over familiezaken.

Boeken voor Kinderen

 • Allebei even lief (aandoenlijk prentenboek over gescheiden ouders)
 • Papa mama lijm (kleuter gaat op zoek naar lijm om zijn papa en mama weer aan elkaar te lijmen)
 • Dag Papa, tot volgende week (prentenboek gescheiden ouders)
 • Het vergeten beertje (prentenboek)
 • Woestijnmama, diepvrieszus en ik (over angsten en twijfels van kinderen in scheidingssituaties)
 • Kamil de groene kameleon (Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder die steeds meer ruzie krijgen)
 • Bang boos en blij (een helpboek als je ouders zijn gescheiden)
 • Ik & Co (boekje voor gescheiden ouders met jonge kinderen)
 • Ik & Zo (boekje voor kinderen met gescheiden ouders)
 • Julia heeft 2 huizen (verhalen voor kinderen van gescheiden ouders)
 • Dees, een vader en een viool (wat er allemaal kan gebeuren als je ouders gaan scheiden)Biertje, Casper? (voor jongeren met gescheiden ouders)
 • Ouders in het wild (Fleur en haar stiefgezin)Niemand mag het weten (als je ouders ruzie hebben)