Scheiding

Toen ik naar buiten liep, mijn vrijheid tegemoet, wist ik dat als ik niet al mijn angst, haat, en bitterheid zou achterlaten, ik dan nog altijd gevangen zou zijn  –  Nelson Mandela  

Scheiden is in veel situaties een pijnlijk proces. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Naast financiële en juridische zaken spelen vooral emotionele factoren de hoofdrol. Als gezin verkeren jullie in een crisissituatie waardoor de onderlinge communicatie ernstig belemmerd wordt. Maar zetten jullie je verdeeldheid op scherp door de scheiding via de rechter “uit te vechten” dan zal de één winnen en de ander verliezen. Meestal echter zijn jullie dan allen, de kinderen incluis, verliezer.

Het bijzondere van mediation is dat er geen verliezers zijn. Marjon spant zich in fouten, oorzaak en schuld niet de boventoon te laten voeren maar samen met jullie op zoek te gaan naar de patronen waarin jullie verweven zijn. Het uitgangspunt dat jullie samen een oplossing vinden die voor jullie beiden gedragen wordt. Jij en jouw partner behouden samen de regie.

Kinderen en scheiding

hebben jullie kinderen dan bepaalt je ook samen hoe jullie invulling gaan geven aan de omgang met hen. Jullie als ouders weten ten slotte het beste wat goed voor jullie kinderen is en daarmee ook voor jullie zelf. Het opstellen van een ouderschapsplan maakt deel uit van de scheidingsprocedure.

Kinderen hebben meestal veel vragen rond de scheiding van hun ouders maar zijn soms huiverig deze vragen te stellen. Zijn de kinderen al wat ouder (vanaf ongeveer 10 jaar) dan behoort een gesprek met of zonder ouders tot de opties. Vaak geeft dit kinderen de mogelijkheid om in alle veiligheid hun vragen te kunnen stellen.

Een mooi hulpmiddel voor het kunnen plaatsen van een scheiding voor jonge kinderen is het Herinnerboek met diverse werkvormen van Tessa Dix.
www.mijnouderszijngescheiden.nl

Voor de wat oudere kinderen is de site van Vila Pinedo zeer informatief en ondersteunend.

Kijk hier alvast voor een ouderschapsplan

Boeken voor kinderen

Allebei even lief (aandoenlijk prentenboek over gescheiden ouders)
Papa mama lijm (kleuter gaat op zoek naar lijm om zijn papa en mama weer aan elkaar te lijmen)
Dag Papa, tot volgende week (prentenboek gescheiden ouders)
Het vergeten beertje (prentenboek)
Woestijnmama
Kamil de groene kameleon (Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder die steeds meer ruzie krijgen)
Bang boos en blij (een helpboek als je ouders zijn gescheiden)
Ik & Co (boekje voor gescheiden ouders met jonge kinderen)
Ik & Zo (boekje voor kinderen met gescheiden ouders)
Julia heeft 2 huizen (verhalen voor kinderen van gescheiden ouders)
Dees, een vader en een viool (wat er allemaal kan gebeuren als je ouders gaan scheiden)
Biertje, Casper? (voor jongeren met gescheiden ouders)
Ouders in het wild (Fleur en haar stiefgezin)
Niemand mag het weten (als je ouders ruzie hebben)