Masterclass Autisme & Emoties in de mediationpraktijk

Geplaatst op door in de categorie Geen categorie

Hoe komt het toch dat mensen met en zonder autisme elkaar soms zo moeilijk lijken te begrijpen? Hoe duidelijk je ook bent, toch lijkt de ander maar niet te willen snappen wat jij bedoelt. Hij of zij komt met een reactie die niet aanhaakt bij wat jij bedoelt of doet totaal iets anders dan je gevraagd hebt. En omgekeerd begrijp jij soms of zelfs regelmatig de ander niet. Dit wekt doorgaans ergernis op en niet minder vaak frustratie bij alle partijen. 

 

Veel mensen met een vorm van autisme nemen gewoon deel aan het maatschappelijke verkeer. Als partner, ouder, collega, vriend net zoals mensen zonder autisme.
Autisme is, zoals mijn collega en ervaringsdeskundig trainer Gijs Horvers altijd zegt, “menselijk gedrag onder een vergrootglas”.  De kwetsbaarheid die het hebben van autisme met zich meebrengt op het gebied van prikkelverwerking maakt dat mensen met autisme niet altijd even goed in staat zijn informatie te verwerken. Er treedt een vertraging op in informatieverwerking en het risico bestaat op het maken van verkeerde informatiekoppelingen. Te veel prikkels genereren stress en in hevige stress/overprikkeling gaat bij iedereen, zonder uitzondering, het denken uit. (zie werking van het brein)
Bij mensen die kwetsbaarheden ervaren kan dit vaker gebeuren dan wanneer men hier geen last van heeft. Miscommunicatie zorgt voor een bron van conflicten en hiermee tevens voor een grote stressbeleving. In de context autisme beter bekend als overprikkeling. Wat precies is overprikkeling en wat is de relatie met communicatie. En hoe spelen emoties hier een rol in. En het belangrijkste; wat kun je doen om uit de overprikkeling te blijven.

In deze masterclass gaan wij uitgebreid in op hoe de prikkelverwerking en overprikkeling bij mensen met autisme werkt en welke effecten dit teweeg brengt. Bij jou aan de mediatontafel maar ook het effect op de houdbaarheid van de afspraken die gemaakt worden.

Waar en Wanneer : 19 maart 2018 bij Trainingsboerderij De Rosse in Bathmen
Door: Gijs Horvers en Marjon Kuipers
Investering: € 320,00 inclusief lunch, reader en ons boek Plan B over autisme & communicatie
PE MfN:   6 punten cat 2

Deze Masterclass is ook geschikt voor coaches/hulpverleners die gezinnen in conflictsituaties begeleiden.

Gijs Horvers
Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.
Hij maakt graag gebruik van de metafoor van de verbindende brug tussen de wereld met en zonder autisme waarbij er een wederzijdse verantwoordelijk is tot het elkaar helpen bij oversteken van de brug. Soms zet de ene wat meer stappen en soms de ander. We hebben elkaar daarin nodig.

Gijs is een enthousiast en veelgevraagd ervaringsdeskundig spreker over onder andere: zijn ervaringsverhaal, visie en beeldvorming over autisme en de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de autismehulpverlening. Dat doet hij met humor en passie. Hij sprak eerder tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging Autisme, TEDx en op diverse andere autisme gerelateerde congressen. Ook is hij gastdocent bij onder andere de Radboud Universiteit en Saxion. Samen met Marjon schreef hij Plan B en ook op op die manier hebben zij beiden bijgedragen aan de emancipatie van mensen met autisme. Gijs kan als geen ander vertellen wat de effecten van overprikkeling op hem zijn en hoe hij een weg heeft gevonden er mee om te gaan. www.gijshorvers.nl

Marjon Kuipers-Hemken
Marjon is werkzaam als MfN register mediator/rechtbank mediator, NLP coach counsellor & NLP en International NLP trainer. Marjon is Bijzonder Curator Jeugdzaken en gecertificeerd als Strafzaak mediator. Ook heeft zij de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond.

Tijdens haar Master in Mediation heeft zij onderzoek gedaan naar de rol van emoties en de invloed daarvan op lichamelijk en mentaal welzijn. Haar drijfveer hiervoor is onder andere de rol die emoties en gedrag spelen in haar relatie tot autisme in haar persoonlijke leven. Kennis hiervan heeft haar geholpen naar een beter begrip van het gedrag bij autisme. Voor haar een onontbeerlijke tool in het verkrijgen van daadwerkelijk contact met mensen met en zonder autisme.
 Marjon is sinds 2008 eigenaar van de Autismeacademie, het landelijke trainingsbureau voor het opleiden van coaches in autisme & communicatie en is auteur van het boek “Plan B”.
Haar overtuiging is dat we ons allemaal veel beter gaan voelen als we liefdevoller kunnen samenleven. Dit begint met een eerste stap, die van jou! Daar helpt ze je graag bij.

 www.autismeacademie.nl en www.mediationvisie.nl

 

Terug naar het overzicht